Manuel CusachsManuel Cusachs i Xivillé. Mataró (Barcelona) 18 d'agost de 1933. 

Va iniciar la seva formació artística a l'escola de dibuix de Manuel Cuyàs. Ben aviat va adquirir una sòlida formació en pintura i perspectiva artística. Contertulià de Ricard Opisso, es va afeccionar a la caricatura i al retrat. Però el contacte directe amb el granit a les pedreres de la seva comarca, el Maresme, van inclinar-lo definitivament cap a l'escultura.

Becat a Itàlia, va ampliar els seus estudis a Perusa, més tard a Valldemosa (Mallorca) amb l'escultor Joan Rebull i amb visites als principals museus d'Europa. Va entaular amistat amb l'escriptor Josep Pla i ho ha fet també amb poetes i literats del nostre país, que ha incorporat dins el seu món artístic tan personal i alhora tan ric de referències culturals.

El retrat i la figura humana són una constant en la seva creació, així com l'escultura religiosa. Resulta d'una importància particularment rellevant la seva obra pública. Les seves peces formen part del fons d'art de corporacions oficilas i de col.leccions particulars d'Europa, EUA i Àsia.

La Generalitat de Catalunya li va concedir l'any 2001 la Creu de Sant Jordi. És acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Fill adoptiu d'Òrrius (Barcelona), hi té el taller i la residència actual. 

És casat, té cinc fills i sis néts.