33 Catalans. Unes paraules de presentació

Els retrats fosos al bronze, aplegats en aquesta col.lecció, volen ser la interpretació plàstica de trenta-tres catalans.

Aplegar-los no va ser inicialment una intenció concreta, sinó que va anar sorgint per inèrcia, molt ràpidament, però, es va convertir en una fita quan tot just en tenia trenta-tres o quatre d’acabats.

De bon començament aquesta idea venia donada per deixar testimoni plàstic d’amics i de persones que havien influït en la meva formació, d’una manera totalment dispersa. Més endavant el propòsit inicial es va ampliar per incloure-hi personalitats admirades que les considerava talment mestres dels meus incipients coneixements, i ja posat en aquest objectiu vaig perfilar el conjunt per deixar-lo definitivament concret: en faria trenta-tres.

 

L’armari blanc

L’armari blanc era voluminós. Estava col.locat a l’entrada del meu dormitori, i cada dia, invariablement, durant tota la meva infantesa hi vaig passar pel seu costat. L’havia construït el meu besavi matern a la fusteria que tenia als baixos de la mateixa casa i probablement ell mateix li va posar el nom que va quedar familiar.

(…)

Allà hi cabia de tot. Si no hagués estat pintat blanc, hom l’hauria pogut confondre amb un moble monacal presidint la penombra d’alguna sagristia. Aquelles fustes conservaven, encara, l’empremta de les pinzellades originals perquè mai va ser repintat. I de blanc va anar passant a ocre.

(…)

“L’armari” és el sinònim, inventat, de l’intangible prestatge del pensament on tenim estibats molts propòsits que el temps alliberarà si n’obre les portes per fer-los realitat. Són les grans o petites obsessions que mouen l’afany de qui es dedica al sempre emotiu ofici de la plàstica.

L’ARMARI BLANC guardava en el seu interior la meva curiositat, de la mateixa manera que guardem al pensament imatges que el temps mitifica. Aquesta curiositat m’ha portat, amb el pas dels anys, conèixer de prop persones admirades i valorar el respecte d’amics que són en part, els components d’aquest recull, i de molts més que no he pogut assolir. Tots els components del meu armari blanc.

Manuel Cusachs

 

Relació dels 33 catalans a L’armari blanc:

Joaquim Casas, Lluís Terricabres, Ignasi Mundó, Josep Pla, Pere Servià i Cantó, Oriol Pi de Cabanyes, Leonora Milà, Josep Vallverdú, Joaquim Bech de Careda, Andreu Vehí, Josep Mercader, Jaume Clavell, Manuel Cuyàs, Salvador Espriu, Ventura Ametller, Antoni Lloret, Pere Barbany, Josep Maria Flotats, Joan Fuster, Pere Sans, Josep Maria Espinàs, Miquel Martí i Pol, Francesc Robert, Josep Martinell, Antoni Morell, Agustí Torelló, Jordi-Pere Cerdà, Isabel Clara Simó, Joan Coromines, Carles Duarte, Baltasar Porcel, Llol Bertran, Raimon.